Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τον Ιούλιο είχαν ελπίδες...

Αυτά έγραφε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 31/ο7/08.
Όμως δεν υπολόγισαν τους ελιγμούς του υπουργού:



Η νέα μάχη της Χαιρώνειας: το ΚΑΣ κατατρόπωσε εργοστάσιο

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Αυτή τη μάχη την κέρδισε προς το παρόν η Χαιρώνεια. Στον καταπράσινο κάμπο της, όπου θεωρείται ότι διεξήχθη το 338 π.Χ. η γνωστή μάχη της Χαιρώνειας (οι Βοιωτοί έχασαν από τους Μακεδόνες), δεν θα στηθεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο της ENELCO Α.Ε. (ιταλική ENEL+όμιλος Κοπελούζου).


Το ωραίο αυτό λιοντάρι στο εξής δεν θα μνημονεύει απλώς τους πεσόντες στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.), θα προφυλάσσει και τον καταπράσινο κάμπο από έργα υποδομής. Ας σημειωθεί ότι η ομάδα του ΚΑΣ, που έκανε αυτοψία, γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης του εργοστασίου, φτάνει να... χωθεί σε όρυγμα για να μη φαίνεται
Υστερα από ακρόαση της θέσης δύο δημάρχων (Χαιρώνειας, Δαύλειας), του νομάρχη της περιοχής, δεκάδων εκπροσώπων φορέων και πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση της μονάδας στον βοιωτικό κάμπο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία (9-5) να μην εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται για το έργο.

Η υπόθεση αυτή, όπως έχει εξελιχθεί, αποκαλύπτει την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ολοι όσοι ακούστηκαν προχθές το βράδυ στο ΚΑΣ είχαν δίκιο και άδικο μαζί. Ας ξεκινήσουμε από τον δήμαρχο Χαιρώνειας. Υπερασπίστηκε με πάθος το ιστορικό τοπίο (έδειξε και τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της μάχης της Χαιρώνειας) και τις επενδύσεις που έγιναν από τον δήμο του και από τον γειτονικό Δήμο Δαύλειας σε αδρευτικά έργα, επιχορηγημένα μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γιατί η επιθυμητή γι' αυτούς ανάπτυξη ήταν και είναι ο αγροτουρισμός, όπως είπε. «Πού ήταν όμως ο δήμαρχος όταν το 2006 αγόραζε η εταιρεία 100 στρέμμ. για την εγκατάσταση του εργοστασίου;», αναρωτήθηκε μέλος του ΚΑΣ.

Πού ήταν και ο νομάρχης της περιοχής, που συντάσσεται τώρα απολύτως με τον δήμαρχο, όταν τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ ενέκριναν το 2007 την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου; Γιατί δεν υπέβαλε ένσταση; Δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες, είπε.

Πού ήταν και οι πολίτες, που έχουν ξεσηκωθεί υποστηρίζοντας ότι η καθαρότερη πηγή ενέργειας, το φυσικό αέριο, «θα επιφέρει μόλυνση που θα αντιστοιχεί με κίνηση 40.000 αυτοκινήτων, θέρμανση σαν χιλιάδες θερμάστρες να καίνε μαζί και "καπέλο ρύπων" που θα φθάνει ώς τη Λιβαδειά»;

Και γιατί «ξύπνησε» τόσο αργά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θήβας, ζητώντας τώρα την προστασία του πεδίου μάχης, των κηρυγμένων αρχαιολογικών της χώρων και διαφόρων ορατών ευρημάτων, ενώ το 2001 είχε βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν στο οικόπεδο αρχαία; Τότε, η έννοια της προστασίας του ιστορικού τόπου δεν υπήρχε;

Οσο για την εταιρεία, φρόντισε κι αυτή να κάνει τη δουλειά της με δύο άλλα υπουργεία, αγνοώντας το Πολιτισμού, και τώρα επικαλείται την άδεια χωροθέτησης του 2001. Εν τω μεταξύ, έχει αλλάξει ο αρχαιολογικός νόμος, έχουν γίνει ανασκαφές και έχουν βρεθεί γύρω από το οικόπεδο ορατά αρχαία.

Βλέποντας το αδιέξοδο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρότεινε να μεταφερθεί το εργοστάσιο σε ένα κοίλωμα μέσα στα βουνά, στα όρια του νομού Φθιώτιδας, απ' όπου δεν θα φαίνεται από τους αρχαιολογικούς χώρους. Η ENELCO, όμως, ισχυρίζεται ότι με αυτή τη χωροθέτηση κέρδισε τον διαγωνισμό. Αν αλλάξει τόπο, απειλείται με ακύρωση. Το κτίριό της πρέπει να έχει εμβαδό 13.0039 τ.μ. και να συνοδεύεται από δεξαμενές ύψους 12 μ. και καμινάδα ύψους 50 μ.

Το πόρισμα της πρόσφατης αυτοψίας μελών του ΚΑΣ, που δεν υπέγραφε ο αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης, κατέληγε στο συμπέρασμα να δοθεί η άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου με την προϋπόθεση ότι θα σκαφτεί ένα όρυγμα και να μπει ένα τμήμα του μέσα, ώστε να μην είναι τόσο εμφανές. Ωστόσο όλοι παραδέχονταν πως είναι αδύνατον να κρυφτεί. «Στη θέση του πεδίου μάχης θα έχουμε ένα εργοστάσιο», είπαν.

«Και επιπλέον, τι μας βεβαιώνει ότι δεν θα εξελιχθεί η περιοχή σε νέα Ελευσίνα;». «Μέχρι τώρα η πολιτεία δεν σεβάστηκε τα πεδία των ιστορικών μαχών, όπως της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της μάχης του Μαραθώνα. Αυτό το συμβούλιο ενέκρινε το κωπηλατοδρόμιο και την υποβάθμιση του Μαραθώνα. Ας μην περιπέσουμε σε ένα ακόμη σφάλμα». Η απόφαση του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική. Να δούμε αν θα επικυρωθεί και με την υπογραφή του υπουργού. *
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: