Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Έλεος! Σώστε τον πολιτισμό από τους υπουργούς πολιτισμού

Το εργοστάσιο της Χαιρώνειας

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Ο Μιχάλης Λιάπης δεν υπέγραψε ποτέ την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Και πέτυχε ευνοϊκή απόφαση για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χάρη και στην τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του

Τι άλλαξε από τον περασμένο Ιούλιο, που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριπτε την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ENELCO (της ιταλικής ENEL και του ομίλου Κοπελούζου) στην περιοχή Αγιος Βλάσιος της Χαιρώνειας; Γιατί ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δεν υπέγραψε ποτέ εκείνη τη γνωμοδότηση; Μήπως για να την αναπέμψει στο Συμβούλιο και να επιτύχει, και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων και λίγο πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μια ευνοϊκή γνωμοδότηση για την εταιρεία;

Το λιοντάρι που στέκεται σε μνημείο πεσόντων στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου
Τα εύλογα αυτά ερωτήματα έθεσαν χθες στο ΚΑΣ δύο βουλευτές (Αννα Φιλίνη και Ν. Τόγιας), ο νομάρχης Βοιωτίας, ο δήμαρχος Χαιρώνειας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας και περίπου άλλοι σαράντα εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων που αντιτίθενται σθεναρά στη χωροθέτηση του εργοστασίου σε έναν τόπο φορτωμένο ιστορικές μνήμες. Στην κοιλάδα της Χαιρώνειας συγκρούστηκαν οι στρατοί του βασιλιά του Πόντου Μυθριδάτη ΣΤ' και του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ., ενώ στην ευρύτερη περιοχή έγινε το 338 π.Χ. η γνωστή μάχη της Χαιρώνειας, για την οποία κατασκευάστηκε και ο μαρμάρινος Λέων της Χαιρώνειας, ένα μνημείο για τους πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες.

Εκείνο που άλλαξε ήταν η πολιτική βούληση. Αυτό ήταν σαφές καθώς παρέμενε αρνητική η εισήγηση της Θ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία είχε τώρα σύμμαχο και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με επιστολή του σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου εξέφραζε την ανησυχία του για τη χωροθέτηση του έργου «σε ένα ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό και ιστορικό τοπίο», που απέχει 830 μ. από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, 2.700 μ. από την ακρόπολη του αρχαίου Πανοπέα και 8 χλμ. από την αρχαία Δαύλεια.

Οι υποστηρικτές του έργου επαναλάμβαναν πως το 2001 ο προϊστάμενος της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων είχε βεβαιώσει ότι το οικόπεδο (τότε 50 στρέμμ., τώρα 150) δεν βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και δεν έχει ορατές αρχαιότητες. Εν τω μεταξύ, στον κάμπο Μαυρονερίου, που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου (εμβαδού 13.000 τ.μ.), βρέθηκε κατά τη διάνοιξη αυλακιών πλήθος αρχαίων, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση.

Το καινούργιο που προσκόμισαν ήταν μια τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία μειώνεται κατά 10 μ. το ύψος των κτιρίων (από 37,5 μ. γίνονται 20 μ.), κάτι που επιτυγχάνεται με ταπείνωση της θεμελίωσης κατά 7,5 μ. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα εκσκαφής για τη δημιουργία ενός πάρκου με δέντρα και χλοοτάπητα.

Τελικά το ΚΑΣ ψήφισε υπέρ του έργου, με εξαίρεση έναν αρχαιολόγο, τον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη, τον μοναδικό που υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το ύψος των κτιρίων αλλά με τη χωροθέτηση του εργοστασίου και καταψήφισε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: