Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Βρέθηκαν τα δεξιά πόδια των Κούρων από τα Κλένια




Οι ανασκαφές που διεξάγει η ΛΖ' ΕφορείαΠροϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή που υπεδείχθη ως χώρος εύρεσης των δύο Κούρων έφεραν στο φως τα δεξιά πόδια των δύο κορινθιακών αγαλμάτων. Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν πρόσφατα ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Διαβάζουμε όμως ότι την Δευτέρα 31 Μαίου βρέθηκε το δεξιό πόδι του μεγαλύτερου Κούρου, ότι την επόμενη ημέρα βρέθηκε το δεξί πόδι και του δεύτερου Κούρου και παρατηρούμε περίεργες ομοιότητες. Βέβαια οι δύο Κούροι αποκαλούνται "δίδυμοι" λόγω της ομοιότητάς τους, αλλά αυτές δεν περιορίζονται στην κατασκευή τους. Είναι εμφανείς οι ομοιότητες των εκδορών των σωμάτων, των προσώπων και των σπασμένων μελών. Οπότε η εύρεση των δύο δεξιών ποδιών, με διαφορά μας ημέρας, στον ίδιο χώρο, προβληματίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (1/6/2010) από όπου αντλήθηκε η πληροφορία της εύρεσης, κατά τη σωστική ανασκαφική έρευνα στο χωριό Κλένια, όπου εντοπίστηκαν οι κούροι, ανακαλύφθηκε επίσης τμήμα αρχαίου νεκροταφείου του τρίτου και τετάρτου του 6ου αιώνα π.Χ.
Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται κι εμείς περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: