"Στου Χαρδαλούπα", λένε οι παλαιοί Τρικαλίτες και εννοούν έναν λόφο ανάμεσα στα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Απότομος και βραχώδης στο μεγαλύτερο μέρος του, ο λόφος έχει στη βόρεια πλευρά του ένα ανηφορικό πλάτωμα, που χωρίς να το καταλάβεις σε οδηγεί στην κορυφή. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική. Αριστερά το Ρέθι, το Δεντρό, η Πελλήνη. Στο κέντρο ο Κορινθιακός κόλπος και δεξιά το Παναρίτι και το Μάνα.
Ογκόλιθοι, που φαίνεται ότι κάποτε σχημάτιζαν τείχος πελασγικό, ξεπροβάλλουν πίσω από αιωνόβιες βελανιδιές και κέδρους και δημιουργούν ατμόσφαιρα μυστηρίου. Τα θεμέλια κάποιου αρχαίου οικοδομήματος, γερά βαλμένα στο βραχώδες έδαφος, δείχνουν ακόμα τα περιγράμματα τριών-τεσσάρων συνεχόμενων δωματίων και κάποιων άλλων μεμονωμένων.
Να ήταν κάποιο φρούριο, που επόπτευε τα όρια της αρχαίας Πελλήνης με την αντίπαλη πόλη της Σικυώνος; Η θέση του συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν αποφαίνονται κι ας έχουν αρχίσει οι μπουλντόζες το "ξήλωμα". Η ανακάλυψη ενός τούνελ παράλληλου προν το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή, κι ενός άλλου που κατευθύνεται χαμηλότερα κεντρίζει την περιέργεια. Ιδιαίτερα επειδή κάποιοι ντόπιοι θυμούνται να τους προειδοποιούν, όταν ήταν παιδάκια, να προσέχουν μη πέσουν στο "βάραθρο". Όμως κανείς δεν "θυμάται" σήμερα που βρισκόταν ακριβώς αυτό το βάραθρο... Κι αλλάζουν συζήτηση για να μη χαλάσουν τα σχέδια του ξεπουλήματος του τόπου και της ιστορίας του. Τι κάνει αρχαιολογική υπηρεσία;
Σσσσ... η αρχαιολογική υπηρεσία κοιμάται...
Θα επανέλθω στο θέμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου