Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Η Πελλήνη

Η Πελλήνη ήταν αρχαία "πόλις-κράτος", που ανήκε τότε στην αχαϊκή συμπολιτεία, όπως και η Σικυών, το "αντίπαλον δέος" της. Ο ποταμός Σύθας ήταν το όριο ανάμεσα στις δυο πόλεις. Τα χωριά των Τρικάλων, αλλά και όλοι οι παράλιοι οικισμοί του Δήμου Ξυλοκάστρου από τις εκβολές του Σύθα μέχρι τα Πιτσά και ίσως πιο πέρα ήταν στην επικράτεια της Πελλήνης. Η πόλη κτισμένη ψηλά, με απεριόριστη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, επικοινωνούσε με τους Αριστοναύτες, το επίνειό της, που όπως λένε τα παλιά βιβλία είναι βυθισμένο κάπου στα Σαρανταπηχιώτικα, κοντά στο Καμάρι.
Η αρχαία Πελλήνη είχε θέατρο, γυμνάσιο, ωραίους ναούς και άλση που στόλιζαν αγάλματα σπουδαίων γλυπτών, όπως ο Φειδίας... Ο σημερινός επισκέπτης δεν θα δει παρά μόνο την ομορφιά του τοπίου, την απέραντη θέα στα βουνά και τον Κορινθιακό. Κατακτητές, αρχαιοκάπηλοι, η αδιαφορία των κατοίκων της και η αχρηστία των κρατικών υπηρεσιών, όλα συνετέλεσαν για την σημερινή κατάσταση της άλλοτε πανέμορφης πόλης.
Φαίνεται κάποια κακή μοίρα κυνηγάει την Πελλήνη και αφανίζει κάθε μνημείο και κτίσμα της. Οι ηλικιωμένοι θυμούνται τα ¨Παλάτια" της Ζούγρας, γιατί έτσι έλεγαν τότε τα αρχαία απομεινάρια. Κι ύστερα, λένε οι ίδιοι, ήρθαν χρόνια που όποιος ήθελε να κτίσει πήγαινε και γέμιζε ένα κάρο ή και ένα φορτηγό με "πέτρες" από αυτά τα "Παλάτια", κι έχτιζε το σπίτι του. Κανείς δεν τον εμπόδιζε. Οι κρατικές υπηρεσίες; Ποιές κρατικές υπηρεσίες;
Πενήντα χρόνια αργότερα, οι συνθήκες παραμένουν ίδιες. Ολόκληρος λόφος στα Μεσαία Τρίκαλα με αρχαία θεμέλια, λαξευμένους βράχους και πελασγικά τείχη παραδόθηκε από ντόπιο στα χέρια εργολάβου για να "ξηλωθεί" και να γίνει στη θέση του ξενοδοχείο. Με μπουλντόζα ξέθαψαν θεμέλια δωματίων, μάλλον μυκηναϊκής εποχής, αλλά... ποιός νοιάζεται;
Τα νεώτερα νέα λένε ότι σκοπεύουν να κάνουν πάρκο αναψυχής στο χώρο του αρχαίου λιμανιού. Κάτι σαν το allou, αλλά όχι κάπου αλλού. Θέλουν να γίνει στο λιμάνι που "έδεσε" η θρυλική "Αργώ", το θρυλικό πλοίο των Αργοναυτών, για να παραλάβει τους δυο Πελληνείς ναυτικούς, που ονομάστηκαν Αριστοναύτες λόγω της συμμετοχής τους στην Αργοναυτική εκστρατεία και για να τους τιμήσουν έδωσαν το όνομά τους στο επίνειο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: