Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δύο Κούροι ανεκτίμητης αξίας σώζονται και δύο αρχαιοκάπηλοι από τα Κλένια παίρνουν το δρόμο για την φυλακή.

Επαγγελματίες αγρότες οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΥΡΟΙ

Αστυνομικοί της Aσφάλειας Αττικής εμφανίστηκαν σε τρεις αρχαιοκάπηλους στο χωριό Κλένια Κορινθίας, σαν αγοραστές και κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο από αυτούς. Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν βρει πριν από οκτώ μήνες σε ανασκαφή δύο αγάλματα Κούρων και...



...ζητούσαν αγοραστές, από τους οποίους θα ζητούσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αστυνομικοί της δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής είχαν πληροφορίες για τους αρχαιοκάπηλους που είναι επαγγελματίες αγρότες -οι δύο με καταγωγή από την Κλένια και ο τρίτος από τη Νεμέα- και ήρθαν σε επαφή μαζί τους, συμφώνησαν μάλιστα την τιμή και κανόνισαν να συναντήθηκαν στην Κλένια το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά τη συνάντηση αρχαιοκαπήλων και «αγοραστών» οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον έναν, την επόμενη παραδόθηκε ο δεύτερος, ενώ διαφεύγει ο τρίτος αρχαιοκάπηλος ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θεωρείται ο εγκέφαλος και έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.



Από το troktiko.gr

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι εν λόγω... αγρότες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 60.000 ευρώ ο ένας και 30.000 ευρώ ο άλλος. No comments.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Καταγραφή αρχαίων ελαιόδεντρων στην ψηφιακή βάση δεδομένων

Α

Αναδημοσίευση από το: http://www.104fm.gr/all-news/1-general-news/4329-recording-of-ancient-trees-in-the-digital-database.html

Ξεκίνησε το Σάββατο 10 Απριλίου η καταγραφή σε ψηφιακή βάση δεδομένων όλων των χαρακτηριστικών και της περιγραφής των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, κατά τη διάρκεια συνάντησης του επιστημονικού επιτελείου του ΤΕΙ Κρήτης με εκπροσώπους του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων στην περιοχή Αμαρίου Ρεθύμνου. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής είχαν ήδη καταγράψει τα ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα. Και οι επιστήμονες του ΤΕΙ με τη χρήση GPS τα αποτύπωσαν για να «μεταφέρουν» τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία θα παρουσιάζει τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης.

Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί σε όλη την Κρήτη. Πολλοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς έχουν συμπληρώσει τα σχετικά δελτία καταγραφής και οι αρμόδιοι επιστήμονες θα πάνε σε ένα προς ένα τα ελαιόδεντρα, να τα καταγράψουν και να τα «περάσουν» στο ηλεκτρονικό μητρώο.

Η αρχή της ψηφιακής καταγραφής έγινε, όπως προαναφέρθηκε, από ελαιόδεντρα στο χωριό Άη Γιάννης Αμαρίου Ρεθύμνου και είχε το χαρακτήρα της επίδειξης για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτιστικών συλλόγων σχετικά με τη διαδικασία. Οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνουν μετά από συνεννόηση μεταξύ των κατά τόπους συλλόγων με τους αρμοδίους του ΤΕΙ.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα αποτελέσει το «εργαλείο» ώστε να γίνει γνωστό πού υπάρχουν υπερ-αινώβιες ελιές στην Κρήτη, για να σώζονται σε περιπτώσεις δημοσίων ή ιδιωτικών έργων. Επίσης, για την ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νομαρχία Ρεθύμνης: «Είμαστε κοντά σας»

Στην περιοδεία σε ελαιόδεντρα και στη συνάντηση στον Άη Γιάννη Αμαρίου πήρε μέρος ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου Γιάννης Νικολούδης ο οποίος δήλωσε, μετά από συνεννόηση με το Νομάρχη Γιώργη Παπαδάκη, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση «θα συμβάλει με όποιο τρόπο χρειαστεί στο σπουδαίο έργο του ΤΕΙ Κρήτης και του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του τόπου μας. Θα συμβάλλουμε, τόνισε ο κ. Νικολούδης, για την πλήρη καταγραφή όλων των ενδιαφερόντων ελαιόδεντρων του νομού Ρεθύμνου και για την ανάδειξη τους».

Επίσης μετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Βαγγέλης Καπετανάκη, ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Δημήτρης Λυδάκης, ο καθηγητής Δενδροκομίας Σπύρος Λιονάκης, σπουδαστές και απόφοιτοι του Ιδρύματος που έχουν αναλάβει την καταγραφή, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων. Ακόμα πήρε μέρος ο πρόεδρος του συλλόγου Ριζιτών Αμαρίου Αττικής Σταύρος Φωτάκης, ο οποίος είχε καταγράψει τα σημαντικά ελαιόδεντρα στην περιοχή του Άη Γιάννη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης υπογράμμισε τη σημασία του ηλεκτρονικού μητρώου αρχαίων και ιστορικών ελαιόδεντρων, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και η προετοιμασία της έκθεσης εικαστικών έργων για τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης.

Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από τη θαυμάσια φιλοξενία που τους επεφύλαξε ο πρόεδρος Παντελής Παραδεισιανός και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Άη Γιάννη Κυμινάρη.

Περιοδεία σε ιστορικά ελαιόδεντρα

Είχε προηγηθεί περιήγηση σε ιστορικά ελαιόδεντρα της περιοχής Άη Γιάννη Αμαρίου μεταξύ αυτών και στη «Γεροντολέ» που λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της αποτελεί ένα από τα φυσικά μνημεία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων της Κρήτης ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2009 μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου νομού Ηρακλείου. Η πρώτη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων έγινε πριν περίπου ένα χρόνο στην περιοχή Αμαρίου (χωριό Αποδούλου) ακολούθησαν συναντήσεις στη Βιάννο, την Κάντανο, την Ιεράπετρα, το Βενεράτο, τη Σητεία και το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 ξανά στο Αμάρι (χωριό Άη Γιάννης) όπου έκλεισε ο πρώτος κύκλος των επαφών μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων. Σήμερα στο Δίκτυο μετέχουν συνολικά 73 πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Ο δρόμος Ξυλοκάστρου-Τρικάλων περνά ανάμεσα από πολλά αρχαία ελαιόδεντρα. Τα περισσότερα ανήκουν στο μοναστήρι της Κορφιώτισσας, όπως έμαθα. Άλλα ανήκουν σε ιδιώτες. Περισσότερο όμως ανήκουν στον τόπο που τα έθρεψε επί τόσους αιώνες και είναι άδικο να κόβονται, αφού υπάρχει τρόπος να σωθούν. Στην Κρήτη καταγράφουν, προστατεύουν, όχι μόνο δεν κόβουν, αλλά μεταφυτεύουν τα αρχαία δένδρα. Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνουμε κι εμείς το ίδιο;

Καταγραφή αρχαίων ελαιοδένδρων


Όπως είναι γνωστό, οι 70 πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι της Κρήτης που μετέχουν στο Δίκτυο εντοπίζουν, ο καθένας στην περιοχή του, τα ελαιόδεντρα που φαίνεται να έχουν ιστορικό ενδιαφέρον.

"Από την περιοχή του Αμαρίου" ξεκίνησε "η επίδειξη καταγραφής, σε Ψηφιακή Βάση Δεδομένων, όλων των χαρακτηριστικών και της περιγραφής των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναπτύσσει το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης. Ήδη οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής του Αμαρίου έχουν εντοπίσει και καταγράψει τα ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα. Τώρα είναι η σειρά του επιστημονικού επιτελείου του ΤΕΙ Κρήτης να δει από κοντά τα ιστορικά ελαιόδεντρα, να τα αποτυπώσει λεπτομερειακά στην Ψηφιακή Βάση Δεδομένων που αναπτύσσεται στο Ίδρυμα για το σκοπό αυτό.


Όπως είναι γνωστό, οι 70 πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι της Κρήτης που μετέχουν στο Δίκτυο εντοπίζουν, ο καθένας στην περιοχή του, τα ελαιόδεντρα που φαίνεται να έχουν ιστορικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια το επιστημονικό επιτελείο του ΤΕΙ Κρήτης θα καταγράψει ηλεκτρονικά τα ελαιόδεντρα αυτά, θα τα εκτιμήσει την ηλικία τους και θα δώσει συμβουλές για τη σωστή περιποίηση τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Με σκοπό την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης προγραμματίζει τη δημιουργία καλλιτεχνικού χαρακτήρα ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, το Δίκτυο, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης. Στην έκθεση που θα έχει ως αφετηρία τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΤΕΙ, θα μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλες τις χώρες. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης".
Οι πληροφορίες προέρχονται από το:
http://www.104fm.gr/all-news/1-general-news/4323-demo-recording-in-a-digital-database-of-historic-olive-trees-of-crete.html