Α
Αναδημοσίευση από το: http://www.104fm.gr/all-news/1-general-news/4329-recording-of-ancient-trees-in-the-digital-database.html
Ξεκίνησε το Σάββατο 10 Απριλίου η καταγραφή σε ψηφιακή βάση δεδομένων όλων των χαρακτηριστικών και της περιγραφής των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, κατά τη διάρκεια συνάντησης του επιστημονικού επιτελείου του ΤΕΙ Κρήτης με εκπροσώπους του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων στην περιοχή Αμαρίου Ρεθύμνου. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής είχαν ήδη καταγράψει τα ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα. Και οι επιστήμονες του ΤΕΙ με τη χρήση GPS τα αποτύπωσαν για να «μεταφέρουν» τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία θα παρουσιάζει τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης.
Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί σε όλη την Κρήτη. Πολλοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς έχουν συμπληρώσει τα σχετικά δελτία καταγραφής και οι αρμόδιοι επιστήμονες θα πάνε σε ένα προς ένα τα ελαιόδεντρα, να τα καταγράψουν και να τα «περάσουν» στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Η αρχή της ψηφιακής καταγραφής έγινε, όπως προαναφέρθηκε, από ελαιόδεντρα στο χωριό Άη Γιάννης Αμαρίου Ρεθύμνου και είχε το χαρακτήρα της επίδειξης για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτιστικών συλλόγων σχετικά με τη διαδικασία. Οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνουν μετά από συνεννόηση μεταξύ των κατά τόπους συλλόγων με τους αρμοδίους του ΤΕΙ.
Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα αποτελέσει το «εργαλείο» ώστε να γίνει γνωστό πού υπάρχουν υπερ-αινώβιες ελιές στην Κρήτη, για να σώζονται σε περιπτώσεις δημοσίων ή ιδιωτικών έργων. Επίσης, για την ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Νομαρχία Ρεθύμνης: «Είμαστε κοντά σας»
Στην περιοδεία σε ελαιόδεντρα και στη συνάντηση στον Άη Γιάννη Αμαρίου πήρε μέρος ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου Γιάννης Νικολούδης ο οποίος δήλωσε, μετά από συνεννόηση με το Νομάρχη Γιώργη Παπαδάκη, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση «θα συμβάλει με όποιο τρόπο χρειαστεί στο σπουδαίο έργο του ΤΕΙ Κρήτης και του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του τόπου μας. Θα συμβάλλουμε, τόνισε ο κ. Νικολούδης, για την πλήρη καταγραφή όλων των ενδιαφερόντων ελαιόδεντρων του νομού Ρεθύμνου και για την ανάδειξη τους».
Επίσης μετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Βαγγέλης Καπετανάκη, ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Δημήτρης Λυδάκης, ο καθηγητής Δενδροκομίας Σπύρος Λιονάκης, σπουδαστές και απόφοιτοι του Ιδρύματος που έχουν αναλάβει την καταγραφή, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων. Ακόμα πήρε μέρος ο πρόεδρος του συλλόγου Ριζιτών Αμαρίου Αττικής Σταύρος Φωτάκης, ο οποίος είχε καταγράψει τα σημαντικά ελαιόδεντρα στην περιοχή του Άη Γιάννη.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης υπογράμμισε τη σημασία του ηλεκτρονικού μητρώου αρχαίων και ιστορικών ελαιόδεντρων, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και η προετοιμασία της έκθεσης εικαστικών έργων για τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης.
Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από τη θαυμάσια φιλοξενία που τους επεφύλαξε ο πρόεδρος Παντελής Παραδεισιανός και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Άη Γιάννη Κυμινάρη.
Περιοδεία σε ιστορικά ελαιόδεντρα
Είχε προηγηθεί περιήγηση σε ιστορικά ελαιόδεντρα της περιοχής Άη Γιάννη Αμαρίου μεταξύ αυτών και στη «Γεροντολέ» που λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της αποτελεί ένα από τα φυσικά μνημεία της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων της Κρήτης ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2009 μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου νομού Ηρακλείου. Η πρώτη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων έγινε πριν περίπου ένα χρόνο στην περιοχή Αμαρίου (χωριό Αποδούλου) ακολούθησαν συναντήσεις στη Βιάννο, την Κάντανο, την Ιεράπετρα, το Βενεράτο, τη Σητεία και το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 ξανά στο Αμάρι (χωριό Άη Γιάννης) όπου έκλεισε ο πρώτος κύκλος των επαφών μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων. Σήμερα στο Δίκτυο μετέχουν συνολικά 73 πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Ο δρόμος Ξυλοκάστρου-Τρικάλων περνά ανάμεσα από πολλά αρχαία ελαιόδεντρα. Τα περισσότερα ανήκουν στο μοναστήρι της Κορφιώτισσας, όπως έμαθα. Άλλα ανήκουν σε ιδιώτες. Περισσότερο όμως ανήκουν στον τόπο που τα έθρεψε επί τόσους αιώνες και είναι άδικο να κόβονται, αφού υπάρχει τρόπος να σωθούν. Στην Κρήτη καταγράφουν, προστατεύουν, όχι μόνο δεν κόβουν, αλλά μεταφυτεύουν τα αρχαία δένδρα. Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνουμε κι εμείς το ίδιο;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου