Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Ο Αδριανός, αυτοκράτορας της Ρώμης (117-138 μ. Χ.), ήταν ένας από τους πιο καλλιεργημένους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Ήταν στην εξουσία επί 21 χρόνια, αλλά έζησε στη Ρώμη μόνο για επτά χρόνια. Τα υπόλοιπα δεκατέσσερα τα πέρασε ταξιδεύοντας στην αχανή αυτοκρατορία. Έλεγαν γι' αυτόν ότι δεν υπήρχε πόλη της αυτοκρατορίας που να μην έχει ευεργετήσει. Φιλομαθής και περίεργος, επιθεωρούσε ο ίδιος την κατασκευή των έργων. Όντας και ο ίδιος καλλιτέχνης, εκτιμούσε και θαύμαζε ιδιαίτερα τον ελληνικό πολιτισμό και γι' αυτό χρηματοδότησε την κατασκευή μεγάλων έργων στον ελλαδικό χώρο.

Ο Αδριανός έδειχνε ιδιαίτερη εύνοια στην πόλη της Αθήνας, όπου μερίμνησε για την αποπεράτωση του ναού του Ολυμπίου Διός, ο οποίος ήταν ημιτελής από την εποχή του Πεισίστρατου, έκτισε την Αδριάνειο Βιβλιοθήκη, το Αδριανού Γυμνάσιον (κοντά στην Στοά του Αττάλου), περιέβαλε την πόλη με τείχος και κατασκεύασε το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η δεξαμενή του οποίου στους πρόποδες του Λυκαβηττού έχει δώσει το όνομά της στη δεύτερη γνωστή πλατεία του Κολωνακίου. Όταν επισκέφτηκε την Ελευσίνα, όπου και μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια, έκτισε τετράτοξη γέφυρα επί του ελευσινιακού Κηφισσού ποταμού, τα ερείπια της οποίας σώζονται ακόμα. Από ευγνωμοσύνη, οι Αθηναίοι έχτισαν προς τιμήν του την θριαμβευτική αψίδα που σήμερα ονομάζουμε Πύλη του Αδριανού.

Ο Αδριανός είχε την ιδέα να μεταφέρει νερό από την λίμνη Στυμφαλία στην Κόρινθο, κατασκευάζοντας υδραγωγείο κι ένα τεράστιο σύστημα σωληνώσεων μήκους 84 χιλιομέτρων. Το παραπάνω video παρουσιάζει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες την πορεία του νερού και το σύστημα με το οποίο λειτουργούσε.

Ευχαριστούμε τους συντελεστές που μας έδωσαν την ευκαιρία να "ξεναγηθούμε" στο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: